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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
20/11/2013 |
Data da última atualização: |
31/10/2022 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
DOMINGUES, A. F. N.; EMMI, D. T.; BARROSO, R. F. F.; MATTIETTO, R. de A. |
Afiliação: |
ALESSANDRA FERRAIOLO N DOMINGUES, CPATU; DANIELLE TUPINAMBÁ EMMI, UFPA; REGINA FÁTIMA FEIO BARROSO, UFPA; RAFAELLA DE ANDRADE MATTIETTO, CPATU. |
Título: |
Pigmentos antociânicos do açaí (Euterpe oleracea Mart.) como evidenciadores de biofilme dental. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: PESSOA, J. D. C.; TEIXEIRA, G. H. de A. (Ed.). Tecnologias para inovação nas cadeias euterpe. Brasília, DF: Embrapa, 2012. |
Páginas: |
p. 327-343. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) é uma espécie frutífera, nativa da Amazônia, cujos frutos apresentam uma quantidade significativa de compostos bioativos, o que nos últimos anos despertou fortemente o interesse da indústria alimentícia, visando à obtenção de produtos com caráter funcional, potencializando assim a sua produção e comercialização, inclusive para o mercado internacional. Como pigmento majoritário, o açaí apresenta em sua composição antocianinas, as quais são uma alternativa viável em substituição aos corantes sintéticos empregados na formulação de evidenciadores de biofilme dental. O biofilme é um agregado de microrganismos que se forma continuamente sobre as superfícies dentárias e que, muitas vezes, é imperceptível, principalmente em seus estágios iniciais, sendo um dos fatores etiológicos determinantes da cárie. A remoção deste biofilme através da escovação dentária é o método mais conhecido e acessível à população para prevenção e controle da cárie, mostrando-se eficaz, desde que seja utilizado com qualidade. Neste sentido, os evidenciadores são fundamentais, já que identificam as áreas envolvidas pelos depósitos microbianos, atuando, então, como agentes motivadores da higiene bucal e orientadores dos cirurgiões-dentistas no controle das doenças bucais. Tais fatores aliados ao aproveitamento da biodiversidade vegetal da Região Amazônica motivaram a formulação de soluções evidenciadoras contendo pigmentos antociânicos extraídos dos frutos do açaizeiro. |
Thesagro: |
Açaí; Euterpe Oleracea; Fruta Tropical; Pigmento. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/92798/1/CAP14.pdf
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Marc: |
LEADER 02281naa a2200217 a 4500 001 1971669 005 2022-10-31 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDOMINGUES, A. F. N. 245 $aPigmentos antociânicos do açaí (Euterpe oleracea Mart.) como evidenciadores de biofilme dental.$h[electronic resource] 260 $c2012 300 $ap. 327-343. 520 $aO açaizeiro (Euterpe oleracea Mart.) é uma espécie frutífera, nativa da Amazônia, cujos frutos apresentam uma quantidade significativa de compostos bioativos, o que nos últimos anos despertou fortemente o interesse da indústria alimentícia, visando à obtenção de produtos com caráter funcional, potencializando assim a sua produção e comercialização, inclusive para o mercado internacional. Como pigmento majoritário, o açaí apresenta em sua composição antocianinas, as quais são uma alternativa viável em substituição aos corantes sintéticos empregados na formulação de evidenciadores de biofilme dental. O biofilme é um agregado de microrganismos que se forma continuamente sobre as superfícies dentárias e que, muitas vezes, é imperceptível, principalmente em seus estágios iniciais, sendo um dos fatores etiológicos determinantes da cárie. A remoção deste biofilme através da escovação dentária é o método mais conhecido e acessível à população para prevenção e controle da cárie, mostrando-se eficaz, desde que seja utilizado com qualidade. Neste sentido, os evidenciadores são fundamentais, já que identificam as áreas envolvidas pelos depósitos microbianos, atuando, então, como agentes motivadores da higiene bucal e orientadores dos cirurgiões-dentistas no controle das doenças bucais. Tais fatores aliados ao aproveitamento da biodiversidade vegetal da Região Amazônica motivaram a formulação de soluções evidenciadoras contendo pigmentos antociânicos extraídos dos frutos do açaizeiro. 650 $aAçaí 650 $aEuterpe Oleracea 650 $aFruta Tropical 650 $aPigmento 700 1 $aEMMI, D. T. 700 1 $aBARROSO, R. F. F. 700 1 $aMATTIETTO, R. de A. 773 $tIn: PESSOA, J. D. C.; TEIXEIRA, G. H. de A. (Ed.). Tecnologias para inovação nas cadeias euterpe. Brasília, DF: Embrapa, 2012.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
19/02/2021 |
Data da última atualização: |
19/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SILVA, M. da S.; GIONGO, V.; SILVA, V. C. da; SILVA, V. C. da; SALVIANO, A. M.; ANDRADE, E. M. de. |
Afiliação: |
MONICA DA SILVA SANTANA; VANDERLISE GIONGO, CPATSA; Vanessa Coelho da Silva; Vanderson Coelho da Silva; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO, CPATSA; Eunice Maia de Andrade. |
Título: |
Stoichiometric ratios in the soil of native and forage areas in a seasonally dry tropical forest. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Agro@mbiente On-line, v. 14, 2020. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.6319 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The availability of potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) in the soil affects the nutrition and productivity of the plant cover. The Ca:Mg, Ca:K and Mg:K stoichiometric ratios indicate the nutrient load balance in the soil. However, limited attention has been paid to providing a scientific basis for how changes in land use, especially the cultivation of forage, impacts the availability and reserves of base cations in semi-arid regions, since, in these environments, fertiliser is not used. Therefore, the aim of this study was to quantify the concentrations of soil K, Ca and Mg in areas of preserved Caatinga (PC), and areas where buffel grass (BG) has been cultivated for 40 years and Leucaena grass (LE) for 11 years. Four 100 x 100 cm trenches were opened in each type of plant cover and collections were made in the 0-5, 5-10, 10-15 and 15-20 cm layers. The concentrations of K, Ca and Mg and their ratios were determined and compared using the Mann-Whitney test. The soil under buffel grass showed higher concentrations of K and Mg, and a lower concentration of Ca. Compared to PC, LE presented a lower Ca content in the 0-5 cm layer only. BG had the lowest values for the Ca:Mg and Ca:K stoichiometric ratios due to depletion of the Ca. Despite being soluble and easily leached, K remained in the soil under each type of cover, favoured by the semi-arid climate. Soil Ca, which is exported due to grazing of the produced biomass, should be replaced so as not to compromise the support capacity of seasonally dry tropical environments through the cultivation of forages. MenosThe availability of potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) in the soil affects the nutrition and productivity of the plant cover. The Ca:Mg, Ca:K and Mg:K stoichiometric ratios indicate the nutrient load balance in the soil. However, limited attention has been paid to providing a scientific basis for how changes in land use, especially the cultivation of forage, impacts the availability and reserves of base cations in semi-arid regions, since, in these environments, fertiliser is not used. Therefore, the aim of this study was to quantify the concentrations of soil K, Ca and Mg in areas of preserved Caatinga (PC), and areas where buffel grass (BG) has been cultivated for 40 years and Leucaena grass (LE) for 11 years. Four 100 x 100 cm trenches were opened in each type of plant cover and collections were made in the 0-5, 5-10, 10-15 and 15-20 cm layers. The concentrations of K, Ca and Mg and their ratios were determined and compared using the Mann-Whitney test. The soil under buffel grass showed higher concentrations of K and Mg, and a lower concentration of Ca. Compared to PC, LE presented a lower Ca content in the 0-5 cm layer only. BG had the lowest values for the Ca:Mg and Ca:K stoichiometric ratios due to depletion of the Ca. Despite being soluble and easily leached, K remained in the soil under each type of cover, favoured by the semi-arid climate. Soil Ca, which is exported due to grazing of the produced biomass, should be replaced so as not to compromise the su... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Capacidade suporte; Pastejo da biomassa. |
Thesagro: |
Caatinga; Fertilidade do Solo. |
Thesaurus NAL: |
Calcium; Magnesium; Soil fertility. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221319/1/Stoichiometric-ratios-in-the-soil-of-native-and-forage-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02421naa a2200277 a 4500 001 2130133 005 2021-02-19 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.18227/1982-8470ragro.v14i0.6319$2DOI 100 1 $aSILVA, M. da S. 245 $aStoichiometric ratios in the soil of native and forage areas in a seasonally dry tropical forest.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe availability of potassium (K), calcium (Ca) and magnesium (Mg) in the soil affects the nutrition and productivity of the plant cover. The Ca:Mg, Ca:K and Mg:K stoichiometric ratios indicate the nutrient load balance in the soil. However, limited attention has been paid to providing a scientific basis for how changes in land use, especially the cultivation of forage, impacts the availability and reserves of base cations in semi-arid regions, since, in these environments, fertiliser is not used. Therefore, the aim of this study was to quantify the concentrations of soil K, Ca and Mg in areas of preserved Caatinga (PC), and areas where buffel grass (BG) has been cultivated for 40 years and Leucaena grass (LE) for 11 years. Four 100 x 100 cm trenches were opened in each type of plant cover and collections were made in the 0-5, 5-10, 10-15 and 15-20 cm layers. The concentrations of K, Ca and Mg and their ratios were determined and compared using the Mann-Whitney test. The soil under buffel grass showed higher concentrations of K and Mg, and a lower concentration of Ca. Compared to PC, LE presented a lower Ca content in the 0-5 cm layer only. BG had the lowest values for the Ca:Mg and Ca:K stoichiometric ratios due to depletion of the Ca. Despite being soluble and easily leached, K remained in the soil under each type of cover, favoured by the semi-arid climate. Soil Ca, which is exported due to grazing of the produced biomass, should be replaced so as not to compromise the support capacity of seasonally dry tropical environments through the cultivation of forages. 650 $aCalcium 650 $aMagnesium 650 $aSoil fertility 650 $aCaatinga 650 $aFertilidade do Solo 653 $aCapacidade suporte 653 $aPastejo da biomassa 700 1 $aGIONGO, V. 700 1 $aSILVA, V. C. da 700 1 $aSILVA, V. C. da 700 1 $aSALVIANO, A. M. 700 1 $aANDRADE, E. M. de 773 $tRevista Agro@mbiente On-line$gv. 14, 2020.
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